NELJÄ RAVITSEMUKSEN PERIAATETTA KIINALAISESSA LÄÄKETIETEESSÄ

Tulet huomaamaan kiinalaisen lääketieteen ravitsemusopeissa luonnollista viisautta sekä paljon yhtymäkohtia länsimaalaisen ravitsemustieteen kanssa. Sopiva ruoka tuottaa nautintoa ja auttaa elimistöä saavuttamaan sekä säilyttämään tasapainon.

 

Alla neljä kiinalaisen lääketieteen periaatetta.

1.     Ruoka-aineet voidaan jakaa sekä lämpötilaltaan että energeettisesti viileisiin ja lämpimiin. Ruoan energeettinen lämpöominaisuus tarkoittaa ruoan kykyä viilentää tai lämmittää kehoa. Esimerkiksi salaatti on energeettisesti kylmää ja salaattiannokset syödään yleensä myös lämpötilaltaan kylminä. Useat hedelmät, vihannekset ja esim. hapanmaitotuotteet ovat energeettisesti kylmiä. Liiallisella kylmyydellä voi olla haitallinen vaikutus mm. kehomme ruoansulatusjärjestelmälle. Kuumuutta kehoomme tuovat mm. valkosipuli, kaneli pippuri, chili ja alkoholi. Kuulostaa ehkä tutulta!

 

2.     Viisi makua on vanhin ruoka-aineiden luokitteluperuste kiinalaisessa lääketieteessä. Maut ovat makea, pistävä, suolainen, hapan ja karvas. Terveellä ihmisellä viisi makua tulee olla ruokavaliossa tasapainossa kuitenkin niin, että makea on vallitseva ominaisuus. Vielä ei kannata nuolaista; ”oikeanlainen” makea ei ole sokeria. Oikeanlainen makea tarkoittaa ruoka-aineita, joissa on enimmäkseen pitkäketjuisia hiilihydraatteja esim. kurpitsa, porkkana, bataatti, peruna, riisi, kaura ja omena.

 

3.     Viisi eri makua vaikuttavat jokainen tiettyyn sisäelimeen. Makealla on läheinen suhde Pernaan, pistävällä Keuhkoihin, suolaisella Munuaisiin, happamalla Maksaan ja karvaalla Sydämeen. Esimerkiksi mintulla, inkiväärillä ja basilikalla, jotka ovat pistäviä makuja, voidaan hoitaa sitkeälimaista yskää.

 

4.     Ruoka-aineilla on myös taipumus suunnata energiaa kehossamme tiettyyn suuntaan. Alkavaa flunssaa voi hoitaa esim. inkiväärillä, chilillä, pippurilla ja valkosipulilla. Ne tuovat lämpöä kehoomme ja saavat meidät hikoilemaan. Tärkeää on huomata, ettei kova kuumeista pidempään jatkunutta flunssaa kannata hoitaa samalla kaavalla.

Kiinalaisen lääketieteen ravitsemus – Erilaista, mutta pienen pureskelun jälkeen loogista, viisasta ja luonnollista.

Akupunktio Tasapaino, arvostuksesta hyvään ruokaan ja terveyteen,

Edellinen
Edellinen

Yskittääkö?