REAGOI ENSIMMÄISIIN VILUNVÄRISTYKSIIN!

Kuten ehkä edellisestä kirjoituksestani ”Yskittääkö?” jäi mieleesi, kiinalaisen lääketieteen mukaan yskää ja myös flunssaa hoidetaan hyvin eri tavoin taudin eri vaiheissa. Tästä jutusta kannattaa painaa mieleen se, miten reagoida kun flunssa antaa ensimmäisiä merkkejään.

 

Kun tunnet ensimmäiset vilunväristykset, alkavan päänsäryn, vuotavan nenän, karhean kurkun, arkuuden ihossa tai jomottavat ja jäykät lihakset, suosittelen keittämään itsellesi mausteisen, jopa tulisen juoman. Juomassa käytetään kiinalaisen lääketieteen mukaisesti pistäviä makuja esim. inkivääriä, chiliä, valkosipulia, pippuria ja kanelia. Ko. aineet vahvistavat keuhkojamme sekä tuovat kehoomme lämpöä ja saavat meidät jopa hikoilemaan. Se on tarkoitus.

 

Huomaa kuitenkin, että flunssan päästessä syvemmälle kehoon, taudin luonne muuttuu. Oireina ovat mm. kuume ja hikoilu sekä keltaiset yskökset ja nuha. Silloin edellä mainittua kuumuutta tuovaa ja hikoiluttavaa juomaa ei tule enää nauttia. Päinvastoin keho tarvitsee tällöin viileyttä, nesteitä ja helposti sulavaa ruokaa, joka ei rasita elimistöä.

 

Palataan kuitenkin ensimmäisiin vilunväristyksiin. Alla kaksi juomavinkkiä flunssan häätämiseen heti ensioireiden ilmetessä sekä muutama ajatus ruokailuun.

JUOMARESEPTI I

1 l vettä

2 peukalon kokoista palaa tuoretta siivutettua inkivääriä

hunajaa maun mukaan

 Halutessasi:

lisää noin 2 cm pala tuoretta siivutettua kurkumaa (jauhekin käy)

lisää noin 10 mustapippuria

 Lisää inkivääri (sekä kurkuma ja pippurit) veteen. Hauduta miedosti hiljalleen 20 min.

Anna jäähtyä hieman ja lisää hunaja, nauti lämpimänä.

 

JUOMARESEPTI II

0,5 l vettä

1 peukalon kokoinen inkivääri

2 kevätsipulin vartta

Pilko inkivääri ja kevätsipuli veteen. Hauduta miedolla lämmöllä 10 min. Juo lämpimänä.

 

Vinkki 1 Vältä flunssan alkupäivinä sitrushedelmien, raakojen ruokien sekä kylmien ruokien ja juomien käyttöä.

Vinkki 2 Chili con carne vahvalla chilillä ja valkosipulilla on hyvä lisä flunssan häädössä.

Vinkki 3 Congee (riisi”keitto”) toimii flunssan lievittäjänä: 2l vettä, 2,5 dl riisiä, 4 kevätsipulin vartta ja 3 tl silputtua tuoretta inkivääriä. Hauduta riisiä miedolla lämmöllä noin 2h (vähempikin riittää), lisää sipuli ja inkivääri ja hauduta vielä 10 min. Itse lisään keitokseen luomu kasvis-/kanaliemikuution. 

Voimia flunssan nujertamiseen,

Edellinen
Edellinen

Lammasta ja pippuria 🍁

Seuraava
Seuraava

Yskittääkö?